22# Sosiale mediers rolle på den Amerikanske kongressen 6. januar 2021
22# Sosiale mediers rolle på den Amerikanske kongressen 6. januar 2021

22# Sosiale mediers rolle på den Amerikanske kongressen 6. januar 2021

Sosiale medier og digitale plattformer har en stor rolle i livene og sammfunnet vårt. Digitaliseringen har endret seg enormt mye, og vi er alle vant med å sjekke mobilen og sosiale medier flere ganger til dagen. Fra en studie fra 2015, står det at vi sjekker mobilen i gjennomsnitt 150 ganger i løpet av dagen (nrk). Dette er noe som har endret hverdagslivet vårt. Sosiale medier er med på å kommunisere ut informasjon til enormt mange mennesker på en gang. Kan dette også gi negative utfall? Svaret er ja. 

Videre i dette innlegget skal jeg ta for meg sosiale medier sin rolle i forbindelse med angrepet på den Amerikanske kongressen 6. januar 2021. 

Hva skjedde i Washington DC 6.januar 2021 da kongressen ble angrepet?
Det kom kraftige fordømmelser av den amerikanske presidentens oppfordring om å komme til hovedstaden for å ta tilbake den han kalte «det stjålne valget» (nrk). Da Donald Trump tapte valget mot Joe Biden, oppfordret Trump følgerne sine på Twitter til å møte opp på Kongressen i Washington DC 6.januar 2021. Hundrevis av Trump-tilhengere stormet derfor kongressen, hvor fire mennesker mistet livet. Demonstrantene angrep politiet med jernstanger og andre våpen, i tillegg blir det revet ned gjerder utenfor kongressbygningen. Det ble også funnet to rørbomber i bygget. 

Trump nevnte aldri direkte at Kongressen burde stormes, men mange mener at det var han som «tente ilden» blant demonstrantene. Det er mange som mener at Trump hadde skapt et klima for vold og uro ved sine mange oppfordringer om store protester den 6 januar 2021 (nrk). På bildet under kan du se hvilke innlegg Trump postet på Twitter profilen sin noen dager før angrepet. Disse innleggene fikk stor oppmerksomhet.  

Bildet hentet fra nrk.

Sosiale medier sin rolle
Sosiale medier kan ha en stor negativ effekt, i tillegg som det kommer mye positivt ut av det også. Da den Amerikanske kongressen ble angrepet, kan man se hvor mye påvirkning en person har på andre. Uten et slikt sosialt medium ville dette trolig nok ikke skjedd. Ved bruk av en så stor plattform med så mange brukere, tar det ikke lang tid før informasjonen har nådd flere tusen mennesker. Når informasjonen blir spred på en slik plattform, blir utrolig mange mennesker påvirket, og det er kanskje flere som er med på noe som de ellers kanskje ikke ville vært med på. Man blir spesielt påvirket av en person som har så mye makt fra før av. Når en person med så mye påvirkningskraft, kan et slikt angrep gå helt ut av kontroll og bli til noe som ikke er planlagt. 

Etter alle oppfordringene med å møte opp på kongressen, stengte Twitter kontoen til Trump. Dette gjorde de på grunn av at de var svært bekymret for at meldingene skulle hisse opp folk til vold. Meldinger som har blitt skrevet av Trump fra den offisielle kontoen til det amerikanske presidentembetet @Potus har i etterkant blitt slettet av Twitter. Denne kontoen har ikke blitt stengt, men fått begrenset brukertilgang (CBSNews). I tillegg til dette har Google blokkert medieplattformen Parler, som er populært blant Trump tilhengere. Dette var også fordi plattformen ikke modererer voldsfremede innhold (nrk). 

Oppsummering
Vi blir påvirket av alt vi ser på sosiale medier noe som jeg egentlig synes er ganske skummelt. Det er viktig å være klar over hva man legger ut og hvilke oppfordringer man kommer med i sosiale medier. Når man får en slik oppfordring av Trump over sosiale medier er det lett å gjøre det som blir sagt, selv om en vet at det er galt. Det er derfor utrolig viktig å tenke på hva man legger ut, og hvilke konsekvenser det kan få. I tillegg er det utrolig viktig at sosiale medier tar et ansvar ved å slette innlegg/meldinger og profiler som ikke egner seg til å være på sosiale medier. Hadde ikke Twitter stengt ned profilen til Trump, kunne det ha endt mye verre en det gjorde. Det å tenke over på hva du poster på dine sosiale medier mener jeg er utrolig viktig for både din og andre sin del. 

Lisa

Kilder

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/vi-bare-ma-sjekke-en-gang-til-1.13686187

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://www.cbsnews.com/live-updates/us-capitol-riots-fallout-2021-01-08/?ftag=CNM-00-10aab7e&linkId=108759747#post-update-60980dac

https://www.dagsavisen.no/nyheter/verden/2021/01/06/kongressen-stengt-ned-sammenstot-mellom-politiet-og-trump-tilhengere/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *