8# Hva er blokkjeder og hvordan blir det brukt i Norge?
8# Hva er blokkjeder og hvordan blir det brukt i Norge?

8# Hva er blokkjeder og hvordan blir det brukt i Norge?

Forrige blogginnlegg handlet om fenomenene filterbobler og ekkokamre. I dag skal jeg prøve å forklare hva blokkjeder er på en forståelig måte og hva det har å si for Norge. 

Blokkjeder forventes å påvirke nærlingsliv og offentlig sektor svært mye de kommende årene. I helsesektoren kan det bidra til å øke sikkerheten, personvernet og effektivitet. I offentlig sektor kan de gi langt sikrere IT-systemer (deloitte.no)

Hva er blokkjeder? 
Blokkjeder kan kalles en logg, der loggen består av flere blokker med informasjon eller data som man også kan kalle det. For å legge til noe i blokkjeden må man sende en transaksjon med dataene man ønsker å legge til i blokkjeden, til en eller flere noder (medium.no). Disse blokkene eksisterer i et nettverk av noder. I nettverksammenheng er dette punkter, datamaskiner eller systemer av datamaskiner, som har en utvidet oppgave (Tek.no). Nodene vil sjekke om transaksjonen er gyldig i forhold til reglene, og dersom nodene mener at transaksjonen er gyldig vil noden sende transaksjonen videre til andre noder (medium.no). Alle i blokkjedens nettverk har tilgang til disse dataene. De får beskjed når endringer er gjort eller når nye elementer blir lagt til. Godkjennes endringene av alle parter, kan prosessen fortsette. Meningen med dette er at det skal gjøre verden sikrere og at man ikke trenger en tredjepart som banker, offentlige registre og jurister som er involvert i en transaksjon. Dette skal gjøre det mer tryggere og effektivt. Kryptovaluta er knyttet til teknologien som omtales som blockchain, eller som det heter på norsk blokkjede (tek.no). Bitcoin for eksempel, er ikke mulig uten en blokkjede, der transaksjonene gjøres gjennom blokkjeden. 

Screenshot fra Tek.no (Grafikk: Tom Byermoen, VG)

En blokkjede inneholder som nevnt data, altså informasjon. Det er transaksjoner, tidsstempel og noe som kalles for hash som sikrer at blokken ikke kan endres uten av den oppdages. En hashkode er en unik kode som brukes for å identifisere blokken og den informasjonen den inneholder. 

Screenshot fra TEK.no (Grafikk: Tom Byermoen, VG)

Bruksområder
Blokkjeder brukes i dag blant annet som en regnskapsbok for kryptovaluta og innen smarte kontrakter. Det vil si at mennesker trenger ikke å være fysisk til stede for å signere under en kontrakt. Slike kontrakter har regler og betingelser som må være på plass slik at kontrakten blir gyldig. Dette skjer ofte når man skal leie en leilighet. Tenk om vi ikke hadde hatt en slik funksjon i dag. Det vil jeg tro hadde vært mye styr, og spesielt nå i Corona tiden.

Hva kan blokkjeder brukes til i Norge?
Det er vanskelig å vite hvordan innvirkning blokkjeder vil ha i samfunnet. I Norge har Deloitte konkludert i en rapport at vi ikke må bruke blokkjede-teknologi, men at teknologien bør prøves ut. Det er foreløpig ikke så mange bedrifter som bruker blokkjede tekonolgi i Norge enda. Vipps og Apple Pay har gjort det mye enklere for oss, og vi har derfor en mulighet for elektroniske betalingsmuligheter. Bankene våre har tilgang til å følge med på alle transaksjonene våre. Også skatteetaten har tilgang til mye informasjon om oss. Annet vi bruker blokkjeder på er innen helse. Blokkjeder har gjort at vi kan dele informasjonen av prøvesvar, resepter, sykemeldinger og diagnoser der de blir liggende i alle sykehusets systemer uten at det er fare for avvik. Dette hjelper helsevesenet å gjøre grundige vurderinger, samtidig som legen har dokumentasjon neste gang personen kommer.

Blokkjeder kan også være negativt. Det kan brukes til ulovlige virksomheter siden man ikke trenger en tredjepart. For å bruke denne teknologien trenger vi derfor strenge regler. Det vil bli spennende å se hvordan Norge kommer til å bruke denne teknologien i fremtiden, og om det kommer til å bli positivt eller om det vil bli mange utfordringer.  

Lisa

Kilder

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html

https://info.deloitte.no/lg-technology-blokkjeder-evolusjon-praksis.html

Ken Siva Lie og Harald Øverby (NTNU), 2020: https://snl.no/blokkjede

Finn Jarle Kvalheim, 2018: https://www.tek.no/nyheter/guide/i/K3lEw4/alt-du-trenger-aa-vite-for-aa-skjoenne-blokkjeder-og-litt-til

Asgeir Sognefest, 2018: https://medium.com/hallingdata/hva-er-en-blokkjede-4ef80230f694

Hilde Lovett, 2018: https://teknologiradet.no/blokkjeden-pa-tide-a-ta-grep/

https://www.regjeringen.no/contentassets/f5db1086d5324ec786f440afcb5cde52/blokkjeder_offentlig_sektor_deloitte.pdf

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *