5# VR og AR teknologi
5# VR og AR teknologi

5# VR og AR teknologi

De siste blogginnleggene mine har handlet om kunstig intelligens. Første blogginnlegg for denne uka skal handle om VR og AR teknologi. Arne Krokan begynte å snakke litt om dette temaet i forelesningen vi hadde 15.januar. Jeg har hørt mye om VR og AR teknologi før, men har aldri tenkt over hvor mye man egentlig kan gjøre med denne teknologien. Først vil jeg starte med å si noe om hva VR og AR er og hva det brukes til. 

VR og AR teknologi
VR står for «virtuell virkelighet» eller virtual reality som det betyr på engelsk (PwC.no). Dette er en teknologi som har blitt mye brukt de siste årene, og som gjør det mulig for oss mennesker å se en kunstig virkelighet som er skapt med datateknologi eller 360-graders video. Dette gir brukeren en illusjon av å være til stede og kunne bevege seg rundt. For å «se» en slik kunstig virkelighet, bruker man VR-briller eller hjelm. Billene eller hjelmen gjør at man kan se, oppleve og høre nye opplevelser. Det er mange som synes det er vanskelig å se på hva som faktisk er ekte og hva som ikke er ekte.

AR står for «augmented reality» som betyr utvidet virkelighet. AR er en teknologi som gjør det mulig å kombinere informasjon inn i virkeligheten, som for eksempel ved bruk av grafikk, lyd og bilder. Her legger man på et lag med digitalt tilleggsinnhold på et bilde. Dette kan også være direkte fra et kamera. Et eksempel på dette er «Pokémon Go» eller filtrene på «Snapchat».

AR og VR er to konsepter som ligner på hverandre. AR skiller seg fra VR ved at det er et samspill, og ikke kun basert på en datakonstruert virkelighet, slik som VR er. Med VR kan man vise til dataskapt miljø på nært hold, mens AR teknologien kan ta del i miljøet. (Deloitte.no). Forskjellen på VR og AR er altså at VR vil erstatte sanseinntrykk, mens AR vil legge til informasjon i et bilde av virkeligheten (DN.no).

Bilde her

Når brukes VR og AR?
VR og AR brukes til mye, og vi bruker det ofte uten at vi vet det selv. Det er mange som tror at VR bare brukes til spill, noe jeg også trodde, men det gjør det altså ikke. Noe av det VR kan brukes til er voksenopplæring, medisinsk behandling til for eksempel mental og fysisk trening og stimulering (NTNU). Det finnes også noen som bruker det som eksponeringsterapi. Det er mange flere grunner til å bruke det, men dette var bare for å nevne noen. Med VR kan man forstå fortiden, der vi kan bruker historiske data og arkeologiske oppdagelser til å bygge om virtuelle versjoner av ting som ikke finnes lengre, som for eksempel bygninger som er blitt revet (forskning.no). Vi kan også prøve å forstå nåtiden bedre. Ved å bruke VR til å bygge detaljerte modeller, kan vi forstå mer av det som skjer i områder vi ellers ikke hadde kommet til. Også en annen ting vi kan bruke VR til er å planlegge fremtiden, der vi kan se og sammenligne hvordan ulike alternativ vil prege et prosjekt (forskning.no). Dette gjøres ved å bruke VR briller, da det blir nesten akkurat som å være der selv.

Vi kan for eksempel gå inn på nettsiden lyko.com. Dette er en nettbutikk som er populær i Norge og som selger sminke og andre velvære produkter. Her kan man teste sminke «live» får å se hvordan det ser ut på deg selv, uten at man trenger å kjøpe det. Her blir det da brukt AR teknologi for å få dette til. Dette er en god måte for å finne ut hva som passer deg best og ikke. Et annet eksempel er appen IKEA Place. Denne appen kan man laste ned på mobilen, velge en type møbel og se om det passer i stuen din. Her kan man også velge farger og se om sofaen eller stolen faktisk passer inn i hjørnet i stuen din.

Her kan du se hvordan IKEA Place fungerer.

En nettside som heter Chiquelle.no har også en lignende app som ikea, bare denne nettsiden selger klær. Denne appen har AR teknologi, slik at forbrukerne kan lage en avatar. Her kan du teste ut klærene de sleger på avataren, enten på selve appen eller man kan bruke mobilkamera for å få avataren i ditt eget «rom», slik som du ser på bildet til høyre. Dette er en veldig kul funksjon som jeg tror mange moteinteresserte ble glad i når appen kom ut i 2019. Dette skal hjelpe med å gjøre kjøpene enklere og forminske returneringen til nettsiden (Ehandel.com).

Screenshot fra egen bruker i appen

Det beste med VR-teknologien er at det å spille seg til læring kan være bra for mange. AR kan brukes som hjelp til teknikere som utfører kompliserte reparasjoner og kan for eksempel brukes som hjelp til å utføre førstehjelp riktig (dn.no). I digital markedsføring tror jeg AR kommer til å bli mer og mer populært i fremtiden. Det blir spennende å se hvordan vi videre vil ta i bruk VR og AR teknologien de neste årene.

Lisa

Kilder:

https://www.pwc.no/no/teknologi-omstilling/digitalisering-pa-1-2-3/virtuell-virkelighet.html

https://www.dn.no/teknologi/morgendagens-naringsliv/vr/ar/alt-du-trenger-a-vite-om-vr-og-ar/2-1-314660

https://www.ntnu.no/eit/ped3801

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology-media-and-telecommunications/articles/augmented-reality-bruk.html

https://forskning.no/arkitektur-nmbu-norges-miljo-og-biovitenskapelige-universitet-partner/hva-kan-vi-egentlig-bruke-vr-til/1269973

https://no.ehandel.com/artikler/chiquelle-slipper-ny-hjemmeside-og-ar-app/473390

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *