4# Sosiale konsekvenser av kunstig intelligens
4# Sosiale konsekvenser av kunstig intelligens

4# Sosiale konsekvenser av kunstig intelligens

Dette blogginnlegget skal handle om de sosiale konsekvensene av kunstig intelligens. Hvordan tror du kunstig intelligens kommer til å påvirke oss i fremtiden? For hvordan blir det når biler blir selvstyrte og butikker ikke lenger trenger en kassebetjening med en ansatt for å scanne varene vi skal kjøpe? Dette er spørsmål som jeg har tenkt på mye de siste dagene.

I forrige innlegg skrev jeg om hva kunstig intelligens er, hvor jeg også nevnte en del om roboter. I dag vil jeg gå litt dypere og skrive om de sosiale konsekvensene rundt kunstig intelligens, hvordan dette vil påvirke hverdagen og fremtiden vår. Når jeg først hørte om kunstig intelligens var jeg ikke så bekymret for hva som kom til å skje, men etter jeg har fått mer kunnskap og mer informasjon om dette i forelesningene, har jeg bare blitt mer og mer interessert i dette temaet. 

Selvbetjening, billettautomater, epost, apper, nettbutikker og roboter har allerede overtatt mange av våre vanlige arbeidsoppgaver i Norge, og flere kommer med årene. Svenske forskere mener at annethvert menneskelige yrke kan bli erstattet av teknologiske løsninger i løpet av de neste 20 årene, men at det vil gå tregere her i Norge. De anslår at en av fire jobber kan bli erstattet av maskiner innen 2035. 

I dag har vi allerede mye av kunstig intelligens. Kunstig intelligens blir brukt av flere og flere bransjer, og de fleste av oss bruker dette hver dag. Det er mange som kommer til å miste jobbene sine til kunstig intelligens i fremtiden. Jeg tror nok at mange kan tenke på dette som veldig negativt, men jeg tror selv at dette også kan være positivt. Det er faktisk slik at kunstig intelligens vil påvirke oss i stor grad uansett om vi vil eller ikke. Hvis vi for eksempel tenker på selvkjørende biler og busser, vil dette være mer bærekraftig. Veldig mange land har startet prosessen med selvkjørende biler og busser, også her i Norge holder Statens vegvesen på å tilpasse lovverket for selvkjøring. Det negative med dette er at jeg tror det vil bli mer ulykker i trafikken. Det er fortsatt en stund til vi sitter på en buss som er selvkjørt, siden dette krever et høyere nivå enn det vi er på i dag. Dersom dette blir lovlig i Norge, vil veldig mange miste jobbene sine innenfor bussjåfør yrke. Jeg ville personlig ikke følt meg helt trygg dersom jeg skulle tatt en selvstyrt buss, men det er vel også noe man venner seg til når den tid kommer. I en artikkel fra E24 skrives det at roboter kan ta jobbene fra 10 millioner briter innen 2030. Dette kan du lese mer om her.

Selvstyrt bil

En annen ting jeg ofte tenker på er hvordan dagligvarebutikkene kommer til å forandre seg med tanke på kassebetjening. Amazon Go er en ny type butikk i USA som har avansert teknologi, hvor man ikke trenger å scanne varene man skal kjøpe i en kasse. Vi har allerede selvbetjente kasser her i Norge, men det er vel bare snakk om tid før det blir lignende teknologi som USA her i Norge også. Jeg er derfor veldig nyskjerrig på hvordan jobbsituasjonen til de som jobber i en dagligvarebutikk blir om noen år. Jeg tror også at mange av de jobbene som erstattes med roboter, kan gjøre at man ikke beveger seg like mye i jobben som man har gjort før, altså at mange av jobbene blir erstattet med å sitte mye stille.

Nye jobbmuligheter
Kunstig intelligens vil påvirke oss forskjellig. Mange er bekymret for å miste jobbene sine, men det vil også komme nye yrker, og en del vil endres. Eksempler på nye yrker kan være trenere, forretningsrådgivere/analytikere og forvaltere. En robot vil ikke klare å fungere uten at den har lært noe, og trenger derfor en trener. Roboter er altså avhengig av en annen person som kan lære hvordan roboten skal utføre oppgaver. Disse maskinene lærer raskt. Eksempler på dette kan være Apple Siri som er en digitalassistent. Det vil bli etablert mange nye jobber som skal lære og trene disse roboten til å gjøre færre feil.

Forretningsrådgivere/analytikere, jobber innen finans og forskere vil også være en annen jobbmulighet. Toppledere og selgere må forstå hvordan den nye teknologien fungerer. Det vil oppstå en ny form for advokater og revisorer som regulerer interaksjonen mellom medarbeidere og roboter. Det vil også være advokater som vil spesialisere seg på GDPR. En annen jobb er forvaltere. Kunstig intelligens er avhengig av systemforvaltere. Disse skal sikre at systemet er forsvarlig å bruke, håndtere avvik og jobbe med videreutvikling og rapportering.

En annen jobb som sannsynligvis blir endret, er yrket innen helse. I den forrige forelesningen ble det nevnt at det vil etterhvert komme roboter som gjør operasjoner. Jeg fant en artikkel her, der det skrives at sykehuset i østfold har fått utstyr til robotassisterte kikkhulloperasjoner. Dette er et nytt verktøy for kirurgene. Roboten kan ikke operere helt alene, men det er kirurger som må operere ved å se og styre operasjonen gjennom roboten. Kan vi egentlig stole på dette? Jeg mener ja, det kan vi. Slik som de beskriver, virker dette trygt.

Jeg synes det er spennende å se utviklingen, og vil videre følge med på hva kunstig intelligens kommer til å gjør med oss. I fremtiden håper jeg ikke alt blir erstattet av maskiner, og at det fortsatt er bruk for mennesker i noen av de forskjellige jobbene. 

Lisa

Kilder:

https://www.tu.no/artikler/neste-ar-kan-det-bli-lov-med-selvkjorende-biler-i-norge/498918

https://e24.no/teknologi/i/wEBg8P/ny-rapport-roboter-kan-ta-jobbene-fra-10-millioner-briter-innen-2030

https://e24.no/teknologi/i/JorJER/fremtidens-arbeidsliv-halvparten-av-dagens-jobber-kan-bli-erstattet-av-maskiner-innen-20-aar

https://blogg.markedspartner.no/ledelse/hvilke-nye-jobber-vil-skapes-av-kunstig-intelligens-ai

https://www.tu.no/artikler/neste-ar-kan-det-bli-lov-med-selvkjorende-biler-i-norge/498918

https://sykehuset-ostfold.no/nyheter/forbereder-oppstart-av-robotkirurgi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *