3# Kunstig intelligens
3# Kunstig intelligens

3# Kunstig intelligens

Fra forelesningen 8.januar, har vi fått i oppgave å skrive hva den handlet om. Denne forelesningen handlet om kunstig intelligens og hvordan maskiner lærer. Dette var en veldig interessant forelesning som gjorde meg mer nysgjerrig på hva kunstig intelligens egentlig er og hvordan det kommer til å påvirke oss i fremtiden. 

Kunstig intelligens
Ifølge Teknologirådet handler kunstig intelligens om å utvikle datasystemer som kan lære av egne erfaringer og løse komplekse problemer i ulike situasjoner og miljøer. Disse maskinene vil ligne mer på mennesker, som for eksempel roboter. Kunstig intelligens gjør at roboter etter hvert klarer å gjøre mye av det vi mennesker gjør på egenhånd. Roboter kan også lære av oss mennesker når de ser på hvordan vi gjør forskjellige arbeidsoppgaver. Disse maskinene gjør at arbeidsoppgavene kan gjøres raskere og kanskje til og med bedre enn hva vi mennesker gjør. 

Kunstig intelligens brukes av mye. Vi møter hele tiden kunstig intelligens i hverdagen. Eksempler på dette er chatboter som brukes i kundeservice, film og musikkanbefalinger, netthandel og oversetting av tekster. Amazon Prime Air skal etterhvert komme ut med droner som har kunstig intelligens. Dette er droner som skal kunne levere leveranser hjem til en privatperson i løpet av 30 minutter. Som nevnt over så blir roboter mer og mer brukt. De blir også brukt innen helse. Et eksempel er at det finnes roboter som skanner kropper. I forelesningen så nevnte Arne at i USA er det flere som blir diagnosert feil når det gjelder hudkreft og lungebetennelse. Dette er fordi algoritmen er bedre til å kartlegge slike ting enn det vi mennesker er.

Pexels.com

Det var Alan Turing som kom opp med at vi kan lære av maskiner. Han regnes som grunnleggeren av teoretisk datateknologi og kunstig intelligens. Turing var mest kjent for at det var han som var arkitekten bak det å knekke kommunikasjons koden til Tyskland under krigen. Han oppfant en test som han kalte «Turing-test». Denne testen gikk ut på at et menneske skulle kommunisere med en datamaskin eller et annet menneske, ved hjelp av et tastatur og en skjerm. Her skulle man sjekke hvor lik kunstig intelligens er et menneske. På bildet nedefor prøver C å finne ut om A eller B er en datamaskin, greide man ikke det, bestod man testen. Disse maskinene ble da sett på som kunstig intelligens. 

Bilde tatt fra: https://en.wikipedia.org/wiki/Turing_test


Jeg kom over en artikkel på Nettavisen, som viser en kvinne i Sør-Korea som ser ut som et helt vanlig menneske og som jobber som nyhetsanker. Denne kvinnen er altså ikke ekte, men laget av kunstig intelligens. Dette synes jeg er veldig interessant, for hadde vi ikke lest at hun var en robot, ville vi jo alle tro at hun var et ekte menneske? Dette sier litt om hvor langt vi har kommet innenfor området kunstig intelligens. Det synes jeg er litt skremmende, men samtidig spennende. Det får meg til å tenke på hvor mye mer av kunsting intelligens vi har om 10 år.

Jeg fant også en annen artikkel på Teknologirådet som var interessant å lese. Den handlet om «Kunstig intelligens for Norge, og at Norge må ta grep. Det skrives også at intelligens kommer til å påvirke de fleste samfunnsområder. Også fra arbeidsliv og undervisning, til transport, medisin og offentlige tjenester i årene fremover. Dette skremmer meg litt, i og med at det forandrer veldig mye for oss. Jeg tror at roboter vil bli mye smartere enn oss etterhvert og ta fra oss ganske mye i samfunnet. Dette kan være positivt og negativt. 

Lisa

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Turingtest

https://teknologiradet.no/rapport-kunstig-intelligens-norge/

https://teknologiradet.no/kunstig-intelligens-smart-eller-skremmende/

https://www.nettavisen.no/livsstil/hun-ser-ut-som-et-helt-vanlig-nyhetsanker-men-det-er-hun-absolutt-ikke/s/12-95-3424070542

https://snl.no/kunstig_intelligens

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *