2# Teknologi og digitale plattformer
2# Teknologi og digitale plattformer

2# Teknologi og digitale plattformer

Den første uken med forelesninger er over. Jeg synes allerede at faget virker veldig spennende, og jeg gleder meg til resten jeg skal lære gjennom dette vårsemesteret. Dette faget er delt inn i fire deler hvor vi i første omgang har foreleseren Arne Krokan. Arne skal lære oss om digital økonomi, teknologi, kunstig intelligens, samfunn og mennesker. I dag skal jeg skrive litt om hva jeg synes var det mest interessante fra den første forelesningen vi hadde på torsdag. Dette var en forelesning som handlet om teknologi og plattformer, noe som jeg synes var veldig spennende å lære mer om. Marianne Hagelia snakket også litt om studieteknikk. Dette synes jeg også var spennende. 

Da Hagelia begynte å informere om studieteknikk, begynte jeg å tenke over mine egne metoder, hva jeg gjør for å lære mest mulig. I forelesningen nevnte hun at etter forelesningen husker vi bare 10% av det som ble sagt, noe som sjokkerte meg litt. Hun nevnte flere ulike teknikker som vi kunne bruke, blant annet å samskrive i Google docks, lage tankekart og jobbe med notatene. Jeg synes alltid det har vært utfordrende å finne min egen studieteknikk. Jeg har brukt lang tid på å finne ut hvordan jeg lærer best, og det var ikke før i høst jeg fant ut hva som funket best for meg. Det jeg gjør for å lære på best mulig måte, er å ta gode notater, forberede meg til dagens forelesning og lese igjennom notatene etter forelesninger. Da merker jeg selv at jeg husker faktisk hva forelesningen handlet om. 

Jeg synes også det var veldig spennende når Arne snakket om teknologi og digitale plattformer, for hva er egentlig teknologi og digitale plattformer?

Teknologi
Teknologien har utviklet seg mye, og i dagens samfunn bruker vi det hele tiden. Teknologi er et moderne begrep, og teknologien oppstod i det vi mennesker fant tekniske løsninger på praktiske problemer i hverdagslivet. Ved å bruke teknologi utvikler vi hjelpemidler som skal gjøre verden bedre og lettere for oss, og det endrer måten vi lever på. Vi opplever i dag at det er store forandringer i samfunnet vårt, både her i Norge og internasjonalt. Og det endrer seg raskt. Måten vi kommuniserer på og måten vi løser oppgaver på har blitt helt annerledes enn hva det var for en del år tilbake siden. Veldig mange av arbeidsoppgavene i jobbene endres, og dette på grunn av teknologien. 

For mange år siden når vi ikke hadde en slik teknologi som vi har i dag, kommuniserte man via brev eller fax, møterom og telefon. I dag kan vi kommunisere gjennom internett via Zoom og Facebook, også mange andre sosiale plattformer. Dette er plattformer som mange av oss bruker hver dag. Zoom er et av de nyere populære digitale kommunikasjons plattformen vi har tatt i bruk. For meg brukes denne plattformen svært ofte, i og med at det er her vi har hatt undervisningen vår helt siden mars i fjord. Jeg vil videre skrive litt om digitale plattformer, noe som interesserte meg veldig fra forelesningen. 

Digitale plattformer
En digital plattform er en plattform som er teknologibasert, og kan anses som en forretningsmodell. De digitale plattformene er en optimalisert løsning for å samle, oppbevare og bearbeide data på en trygg måte som blir samlet inn av bedriften. Dette gjør det mulig for bedrifter å dele informasjon for å forbedre produkter og tjenester. Jo flere brukere det er på plattformen, jo høyere verdi.

Bilde fra pexels.com

Ofte når man tenker på digitale plattformer tenker jeg ofte på at det bare er de sosiale mediene som anses som plattformer, men det finnes mange forskjellige typer. LinkedIn og Facebook kan for eksempel kategoriseres under plattformen vi kan kalle «sosiale nettverk». Vi har også Zoom og Snapchat som kan være under kategorien «kommunikasjon». Det finnes også selskaper som er under kategorien «tjenester» og «produkter», bare for å nevne noen.

Arne nevner også delingsøkonomi i forelesningen. Delingsøkonomi er en forretningsmodell der privatpersoner og bedrifter kjøper, bytter og tilbyr tjenester eller eiendeler til hverandre, ofte via en digital plattform. Det er og kommer flere og flere plattformer som benytter seg av delingsøkonomi, noe som også er bedre for miljøet. Eksempel på delingsøkonomi kan være Finn.no eller Airbnb. Dette er plattformer jeg benyttet meg av ofte, spesielt Finn. Disse plattformene gjør det mulig for oss som privatpersoner å kjøpe, selge og låne produkter og tjenester.  

I fremtiden så tror jeg teknologien kommer til å påvirke oss, og at det kommer til å bli vanskeligere å få fast jobb i fremtiden. Jeg tror også at digitale plattformer har kommet for å bli, og at det kommer til å bli større og større i fremtiden. Det er ekstremt mange bedrifter som bruker forskjellige plattformer for å markedsføre seg. Blant annet bruker veldig mange bedrifter Instagram for å nå ut til potensielle kunder. 

Jeg synes dette med teknologi og hvordan teknologien utvikler seg er spennende, og gleder meg også til å lære mer om digitale plattformer i denne delen av semesteret og å forstå hva teknologi skaper i samfunnet vårt. 

Lisa

Kilder:
https://www.atea.no/siste-nytt/en-digital-plattform-gir-deg-kontroll-pa-dataen/

https://www.forskerfrø.no/artikkel/vis.html?tid=2238519

https://snl.no/delingsøkonomi

https://snl.no/teknologi

One comment

 1. Fredrikke Linnea Eriksson

  Kjempe bra innlegg Lisa!
  Jeg synes du skriver veldig bra, og du har en veldig fin forståelse rundt teamet.
  jeg ser også at du har gode refleksjoner og kan knytte kunnskapen din opp til gode eksempler, som også viser til god forståelse.
  Likeså er det gøy å se at du har tatt til deg tilbakemeldingene og bruker bilder og overskrifter i teksten din. Dette gir en god struktur og fin oversikt over innlegget og gjør det lett å lese teksten din.
  Veldig kult at du også tok med litt om studieteknikker også, det er også veldig spennende.
  Til neste gang kan du også prøve å tenke på kreative måter å skille deg ut på, eventuelt kan du legge til en egen video eller en video som er relevant i forhold til oppgaven. Dette er bare et lite tips, og helt valgfritt og du kan gjerne bruke andre kreative metoder som vil skille deg ut litt mer:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *